Your search results

Certificat Energetic

Certificatul energetic este obligatoriu atat la inchirierea cat si la vanzarea oricarui imobil. Aceasta obligativitate a fost introdusa prin Legea 159/2013 pentru modificarea si completarea Legii 372/2005 privind performanta energetica a cladirilor.

Potrivit noilor reguli, proprietarul sau administratorul unei cladiri sau unitati de cladire (apartament) va fi obligat sa puna la dispozitia potentialului cumparator sau chirias, o copie a certificatului energetic, astfel incat acesta sa ia cunostinta despre performanta energetica a cladirii.

La incheierea contractului de vanzare-cumparare, proprietarul este obligat sa ii dea cumparatorului certificatul energetic in original. Contractele de vanzare-cumparare sau inchiriere incheiate in lipsa certificatului energetic sunt supuse nulitatii relative si pot fi atacate in justitie de catre partile care au incheiat documentul sau de catre terti.

Proprietarul este obligat sa depuna la organul fiscal competent o copie a certificatului energetic la data inregistrarii contractului de vanzare-cumparare, respectiv de inchiriere.

Cladirile care trebuie sa aiba certificat energetic

Certificatul de performanta energetica este intocmit pentru cladirile care se construiesc, se vand, se inchiriaza sau sunt supuse renovarilor majore.

Documentul este necesar pentru locuinte unifamiliale, blocuri de locuinte, birouri, cladiri ale institutiilor de invatamant, spitale, hoteluri si restaurante, sali de sport, cladiri pentru servicii de comert sau alte tipuri de cladiri consumatoare de energie, cladirile aflate in proprietatea sau administrarea autoritatilor publice sau a institutiilor care presteaza servicii publice.

Certificatul nu este necesar pentru cladiri si monumente protejate care fie fac parte din zone construite protejate, conform legii, fie au valoare arhitecturala sau istorica deosebita, deoarece acestora, daca li s-ar aplica cerintele, li s-ar modifica in mod inacceptabil caracterul ori aspectul exterior.

De asemenea, documentul nu este necesar pentru cladiri folosite ca lacasuri de cult sau pentru alte activitati cu caracter religios, pentru cladiri provizorii prevazute a fi utilizate pe perioade de pana la doi ani, din zone industriale, ateliere si cladiri nerezidentiale din domeniul agricol care necesita un consum redus de energie, pentru cladiri rezidentiale care sunt destinate a fi utilizate mai putin de patru luni pe an, pentru cladiri independente, cu o suprafata utila mai mica de 50 de metri patrati.

In certificatul de performanta energetica a cladirii sunt cuprinse date privind consumul de energie al unei cladiri sau al unei unitati de cladire.

Performanta energetica se exprima prin incadrarea intr-una din cele sapte clase, de la clasa A caracterizata prin consumul cel mai scazut de energie, respectiv un consum de pana la 125 de kWh/mp/an, pana la clasa G corespunzatoare celui mai ridicat consum, respectiv de peste 820 kWh/mp/an. Pentru tranzactiile care se perfecteaza cu programul Prima Casa sau credite ipotecare este permisa maxim clasa C.

Certificatul de eficienta energetica este valabil 10 ani de la data eliberarii, cu exceptia situatiei in care, pentru cladirea sau unitatea de cladire la care exista certificat in valabilitate, se efectueaza lucrari de renovare majora, care modifica consumurile energetice ale acesteia.

Pasii pe care trebuie sa ii urmeze proprietarul unei cladiri pentru obtinerea unui certificat de performanta energetica

Certificatul de performanta energetica se elaboreaza si se elibereaza de catre auditorul energetic pentru cladiri, la solicitarea investitorului, proprietarului sau administratorului cladirii ori unitatii de cladire.>

Proprietarul sau administratorul trebuie sa detina si sa puna la dispozitia auditorului energetic planurile cladirii sau apartamentului, din Fisa de cadastru OCPI sau din contractul de vanzare-cumparare, precum si informatii legate de istoricul cladirii, inclusiv modificari de spatiu, de functiune si reparatiile.>

In functie de ce documente poate proprietarul sa puna la dispozitia auditorului, durata de realizare poate fi mai mare sau mica si se poate negocia si tariful. Daca proprietarul nu are toate documentele, auditorul poate completa dosarul contra cost.

Tariful se calculeaza dupa o formula ce include un cost unitar pentru pregatirea lucrarii si documentare, tariful unitar al lucrarii (euro/ metru patrat), aria desfasurata construita a cladirii si cinci coeficienti – de locatie, de documentatie, de complexitate, de instrumentare si de refolosire, potrivit AAECR.

Compare